Juiste zaklamp kiezen

De keuze voor een bepaalde lamp is volledig afhankelijk van de individuele toepassing. Om de keuze te vergemakkelijken hebben we een aantal begrippen op een rij gezet.

Lichtopbrengst

Heeft u het licht nodig om uw werkzaamheden van dichtbij te verlichten, of heeft u juist licht nodig over een grotere afstand? Moet de lichtbron een heel lange brandduur en een grote betrouwbaarheid hebben, of is het verblindende licht van een halogeen- of xenonlampje vereist?

Batterijen

Hebt u voldoende budget om regelmatig niet oplaadbare batterijen te vervangen of gebruikt u uw zaklamp zo ferquent dat u kiest voor een oplaadbare batterij?

Lumen en Candelapower

Er bestaat veel onduidelijkheid over deze begrippen voor een zaklamp. Fabrikanten van mobiele handverlichting vermelden hoeveel licht de zaklamp uitstraald. Daarbij worden een aantal termen regelmatig gebruikt. Maar wat betekenen al die termen nou werkelijk.

(Peak) Beam candlepower geeft het helderste punt van een lichtbundel aan. Het geeft een indicatie van de maximale lichtopbrengst van de lamp. De ‘hot spot' komt in helderheid overeen met het aantal ‘kaarsen' dat nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Candela (ook ‘kaars'): eenheid van lichtintensiteit. Een candela is gelijk aan 12,57 lumen. Ooit was deze eenheid gelijk aan het licht van een brandende ‘standaard-kaars'.

Lumen geeft de totale hoeveelheid licht aan die wordt uitgestraald door het kale gloeilampje of LEDje in de lamp, de hoeveelheid licht binnen de licht-bundel. Omdat deze maat geen rekening houdt met focus-effect van de reflector, wordt niet aangegeven hoe helder de lichtstraal zal zijn. Een flood-lamp die het licht verdeelt over een grote oppervlakte kan evenveel lumen hebben als een heel nauw gefocuseerde, intens felle spot-lamp. De maat in lumen kan niet omgezet worden naar (beam) candlepower.

Helderheid

Er bestaat een grote variatie in lichtbronnen, die verschillen in helderheid, brandduur en prijs

Gloeilampjes

Onze leveranciers gebruiken uitsluitend eersteklas gas-gevulde lampjes voor een maximale prestatie. Zowel xenon- als halogeenlampjes hebben - gezien hun formaat - een grote output aan natuurlijk, wit licht. Halogeenlampjes verkleuren minder als ze ouder worden en hebben over het algemeen een langere levensduur dan xenonlampjes. Beide moeten periodiek vervangen worden en kunnen onder extreme omstandigheden uitvallen. Ze zijn makkelijk te focusseren, heel krachtig: dé keuze voor licht op grotere afstanden.

LEDS (Light Emitting Diodes)

LEDs hebben een stevige compacte constructie. Zij zijn zeer duurzaam en hebben een lange brandduur (tot 100.000 uur). Zij hoeven dus niet regelmatig vervangen te worden. LEDs hebben een extreem lange brandduur (100 uur of meer op een set batterijen) op een laag verlichtingsniveau.

Luxeon

De nieuwste ontwikkeling in de high power LED-technologie: de betrouwbaarheid van een LED met de prestatie van een gloeilampje. Zeer duurzaam met een levensduur van 10.000 tot 50.000 uur. Kunnen gefocusseerd worden, zodat de lichtopbrengst de concurrentie van gloeilampjes in veel toepassingen kan weerstaan.

C4 LED Technologie

De C4 LED is de laatste ontwikkeling in LED technologie op basis van een nieuwe diode chip. In combinatie met Streamlight's gebruik van de meest moderne reflector technieken word de lichtstraal optimaal gebundeld en geïntensiveerd.
Hierdoor is het soort licht, de kleurtemperatuur en de helderheid van de C4 LED in veel gevallen veel beter en effectiever dan het licht van een conventioneel type lamp.

Copyright www.led-werkverlichting.nl 2014